Succesverhalen

We zijn druk bezig met de eerste Veurmekaarmarkten. We verzamelen de verhalen van de deelnemers en de Veurmannen. Hieronder tref je alvast een aantal voorbeelden aan van hoe we graag zien dat Veurmekaarmarkten en Veurmekaargroepen werken. Deze voorbeelden zijn nu nog fictief. We vervangen ze zo snel mogelijk door echte verhalen.

Verhaal van Ben

Eigenaar van grondverzetbedrijf Zand Erover uit Weerselo

“Ik weet als geen ander hoe het is om overbelaste mantelzorger te zijn. Vorig jaar ben ik mijn vrouw verloren na een lange slopende strijd tegen Parkinson. Ondertussen ben ik wel steeds doorgegaan met mijn bedrijf met veertig medewerkers. Dat viel niet mee. Ik wil mijn medewerkers besparen wat mijzelf is overkomen: overbelast raken. Daarom heb ik ons bedrijf aangemeld als Veurmekaargroep en hebben we een Veurmekaarmarkt georganiseerd. Onze secretaresse gaf zich meteen op als Veurman, o nee … ik bedoel natuurlijk Veurvrouw. De meeste medewerkers weten weinig over elkaars thuissituatie. Door de markt ontstond er direct een grote betrokkenheid onder alle medewerkers.

Vorige week heeft er voor het eerst een collega een beroep gedaan op een vrijwilliger. Toen ik dat hoorde was ik zo blij! Ik heb ze allebei een vakantiedag cadeau gedaan.”

Verhaal van Sarah

Penningmeester van buurtvereniging Het Lage Land, Enschede

“Onze buurt is zo hecht en gezellig. We merken dat mensen er met heel veel plezier wonen en dat de bewoners ook graag wat met elkaar ondernemen. Zo hebben we elk jaar een voetbaltoernooi en een buurtbarbecue.

Toen ik voor het eerst las over Veurmekaar dacht ik meteen: dit is wat voor ons. Wij merken ook dat vooral de ouderen in onze buurt minder vaak aan onze activiteiten deelnemen, omdat ze moeten zorgen voor een zieke partner en daardoor geen energie meer over hebben om iets leuks te ondernemen.

In overleg met Veurmekaar hebben we onze wijk opgedeeld in vier buurten en per buurt een Veurmekaarmarkt georganiseerd. Elke buurt heeft een Veurman. In de praktijk blijkt het onderling contact het meest te verlopen via WhatsApp-groepen. Dat werkt heel goed. Ik zie elke week meerdere keren buurtgenoten die even een taak van elkaar overnemen. Als ik mensen vraag hoe het bevalt, geven ze als eerste aan dat het zo’n ontzettend goed gevoel geeft als je iemand kunt helpen. Mooi toch? Het is zo leuk om te zien dat iedereen meedoet en onze buurt lekker levendig is!”

Rafaël

Kerkelijk werker bij gereformeerde gemeente Het Anker uit Haaksbergen

“Iedereen komt in zijn of haar leven op een moment dat je mantelzorger wordt. Dat is bij onze gemeente niet anders. In de praktijk zien we daardoor dat veel kerkleden het te druk hebben om nog naar de dienst te komen.

Elke woensdag vergadert de kerkenraad over hoe we als kerk meer voor de samenleving kunnen klaarstaan. Toen ik over Veurmekaar las, dacht ik: één en één is twee, zo lossen we beide zaken op. Kerkleden moesten even wennen aan het idee, omdat ze dachten dat het ging over persoonlijk verzorging. Dat beeld hebben we gelukkig snel kunnen bijstellen, het gaat juist om ‘simpele’ dingen zoals boodschappen doen, de krant voorlezen of regelmatig even een praatje maken.

Nu is onze diaken Veurman en hij bekijkt per week wat er nodig is. We benaderen mensen persoonlijk, want hulpvragen in de nieuwsbrief…dat werkt niet bij ons.”

Meer Veurmekaar